Loredana Giță a reușit să facă (aproape) imposibilul pe LinkedIn: să ajungă la peste 300 reacții în mod regulat la postări, prin crearea unui personaj ingenios - „duamna hașer”.
Postările ei sunt mai delicioase decât cozonacul și pasca. La un loc.
Așa că, am fost curioasă să aflu mai multe din culisele procesul ei de creație.
Și m-am hotărât ca lunar, în cadrul newsletterului „Get Noticed”, să avem mini-interviuri cu persoane care-și cresc brandul personal prin postări de calitate, care oferă multă valoare pentru audiențele lor.
Mulțumesc, Loredana, pentru încredere!
-------------------------------------------
Cum ți-ai descrie brandul personal?
Un mix de ironie, autenticitate și curaj. Brandul meu personal e varianta mea mai efervescentă, care scrie fără perdea și încearcă să ajungă la oameni prin intermediul scrisului. Cred în educație prin umor, haz de necaz cu rol terapeutic și dialog între niveluri diferite de conducere.
Cum ai început seria ta de one-liner posts despre HR și cum a apărut acest personaj iconic - „duamna hașer”?
Duamna hașer a apărut în urmă cu câteva luni când am primit o notificare pe Facebook. Îmi amintea de o postare scrisă de mine acum câțiva ani în care atrăgeam atenția asupra fenomenului de ghosting făcut de doamnele care lucrează în departamentul de HR. La interviul de angajare se poartă protocolar cu tine și îți dau impresia că e totul bine, apoi nu mai primești niciodată feedback.
Așa mi-am dat seama că viața de la birou ne ocupă mai mult de jumătate din timp și că acolo se întâmplă niște lucruri despre care merită să scriu într-o manieră mai diferită. Nu am intuit însă că acest tip de conținut o să prindă cel mai bine pe LinkedIn, unde oamenii se străduiesc de obicei să fie doar profesionali.
Cum arată procesul tău de scriere ale acestor fraze? Cum diferă el de momentele în care scrii long form content?
Procesul creativ e simplu. Mă inspiră tot ce mișcă-n jurul meu, așa că de cele mai multe ori postările sunt spontane. Sunt foarte atentă la poveștile oamenilor, citesc și scriu multe articole despre piața muncii - partea mea profesională și serioasă o puteți găsi în articole și știri pentru Hacking Work, unde alături de o echipă faină vorbim clar, curajos și cinstit despre piața muncii și despre relațiile dintre angajați și angajatori.
În contentul long form sunt mult mai organizată și structurată, ofer date de actualitate, statistici relevante și concluzii din care cititorii pot extrage ceva folositor. Duamna hașer educă mult mai subtil, folosind exemplul lui ”așa nu”, empatizând cu oamenii care trec prin situații similare și ieșind din cercul toxicității prin umor și ironie.
Care au fost ecourile pe care le-ai simțit în urma semi-viralizării postărilor tale?
Încep să primesc mesaje private cu povești personale despre abuzuri de la muncă. De asemenea, în secțiunea de comentari tot mai multă lume își face curaj și răspunde, relatând întâmplări asemănătoare. Oamenii îmi cer să scriu și despre situația lor, iar prietenii mă poreclesc duamna hașer.
Eu sunt doar un mesager care vrea să vă reamintească cât de important e să ne simțim bine cu munca pe care o facem, iar eu sunt norocoasă să pot spune că iubesc ceea ce fac.
Cum vezi viitorul acestei serii?
Mă gândesc să o ”concediez” pe duamna hașer în momentul în care simt că oamenii se vor plictisi de ea. Momentan simt că am găsit o nișă de care era nevoie, iar oamenii răspund incredibil de bine. Cred că am creat un context safe pentru dialog onest, iar asta mă bucură. Vedem încotro avansează duamna hașer. Eu sper să o duc departe.
Este însă și un aspect mai puțin plăcut al seriei despre care e important să vorbesc. Unele persoane iau în serios absolut tot ce scriu și au impresia că trăiesc acum toate abuzurile de care scriu. Pe de o parte mă bucură empatia pe care o stârnesc și credibilitatea pe care am construit-o în jurul meu (tot ce scriu pornește de la niște adevăruri trăite cândva, fie de mine, fie de alți oameni), însă asta poate stârni și un val de ură împotriva unei persoane care să nu uităm, este fictivă. ”Duamna hașer” poate fi șeful tău, un manager abuziv sau oricine din interiorul organizației (chiar și tu). Am numit-o în mod ironic ”duamna” pentru că reprezintă o cultură organizațională nocivă, care are nevoie de schimbări.
Îți mulțumesc, Loredana, pentru încredere și informațiile valoroase acordate! ❤️
Iar noi 👀 ne citim luna viitoare cu un alt brand personal de la care avem ce învăța 🤗 Pe curând!
🔮 Wanna talk about how to get noticed by your audience through written & video content?
Of course, all for free 🤓 and only twice a month 👻.
Wow, magic!
You are subscribed!